ماکت معماری یک طرح سه بعدی است که به یک معمار کمک می کند تا ایده و استعداد خود را به نمایش در بیاورد و به دیگران نشان دهد. معماران به صورت دستی ماکت ها را می سازند اما امروزه با پیشرفت در حوزه فناوری نمایش های سه بعدی برای ارائه طرح ها وجود دارند تا طرح کار و میزان پیشرفت کار را توضیح دهند.
ماکت ها انواع مختلفی دارند، وسایل مورد استفاده خاص خودشان را دارند، که وقتی یک دانشجو و یا معمار میخواهد طرح دو بعدی خود را به طور دقیق تری به نمایش در بیاورد از ماکت ها و ابزار آن استفاده می کند تا هم در وقت و انرژی و سرمایه صرفه جویی شود و هم با به تصویر در آوردن طرحی که در ذهنش است درک آن را برای سایرین راحت تر کرده و هم اگر نقصی در طرح هست در ماکت مشخص شده و رفع شود.
در این مقاله از آتلیه معماری رازی گر به معرفی ماکت معماری و بررسی انواع آن می پردازیم، همراه ما باشید.
زمان ساخت ماکت معماری
ماکت معماری را می توان در زمان شروع پروژه یا در زمان اجرای پروژه و حتی بعد از اتمام پروژه ساخت. شاید بنظرتان بیاید که فقط قبل از شروع یک پروژه ماکت معماری باید ساخته شود.
اما همان طور که در زمان شروع پروژه به ماکت برای آشنایی با طرح پروژه و نشان دادن آن به افراد برای ساخت پروژه نیاز دارید، در زمان اجرای پروژه برای نشان دادن میزان پیشرفت پروژه و حتی زمانی که پروژه به اتمام رسید برای معرفی پروژه به افراد و خریداران ،یک ماکت معماری به ما کمک میکند.
- برای آشنایی بیشتر با ماکت معماری بد نیست مقاله اصطلاحات معماری رو هم ببینید.
انواع ماکت معماری
در ادامه به بررسی انواع ماکت های معماری از جهات مختلف می پردازیم:
انواع ماکت معماری از لحاظ سایز:
- کوچک
- اصلی
- بزرگ
انواع ماکت معماری از لحاظ کیفیت:
- اتود: در ماکت اتود طراح یا معمار بدون این که نیاز باشد تا کل طرح را به صورت ماکت بسازد بخشی که نیاز به پیاده سازی دارد تا در صورت نیاز اصلاحی روی آن صورت بگیرد را به صورت ماکت در میاورد تا با کمک آن اصلاح را انجام دهد و در طرح نهایی پیاده سازی کند.
- نهایی :ماکت نهایی یک طرح سه بعدی است که علاوه بر اجزای اصلی حاوی همه جزئیات است تا طراح بتواند طرح را به خوبی برای سازنده ها و همه افراد پروژه به خوبی شرح دهد .
انواع ماکت معماری از لحاظ ساخت:
- ماکت توپوگرافی:این ماکت در مراحل اولیه ساخت ماکت به طراح کمک میکند و مانند یک پایه یا سطح عمل میکند و برای تجزیه و تحلیل سطوح سایت مورد استفاده قرار میگیرند.
- ماکت خارجی ساختمان:همانطور که از اسمش پیداست برای نشان دادن نمای خارجی ساختمان مورد استفاده قرار میگیرد و از پرکاربرد ترین نوع ماکت هاست.
- ماکت معماری داخلی ساختمان: این نوع از ماکت معماری برای نشان دادن اجزای داخلی ساختمان مورد استفاده قرار میگیرد و دارای جزئیات و پیچیدگی های بیشتری نسبت به ماکت خارجی ساختمان است و بیشتر طراحان داخلی از این نوع ماکت معماری استفاده میکنند.
- ماکت معماری سایت: این ماکت ها با ترکیبی از ماکت های معماری توپوگرافی، منظر و خارجی ساختمان ساخته میشوند تا نشان دهنده جلوه های ظاهری یک ساختمان اعم از پارکینگ ،تعداد طبقه، ویژگی های بخصوص مانند آبنما و … باشند و بیشتر در مشاورین املاک ها مورد استفاده قرار میگیرند.
- ماکت معماری منظر: ماکت های منظر جزئیات محوطه سازی مانند فضای سبز ، باغ،پارک،حیاط و … را به طور بخصوص نشان میده.
- ماکت معماری شهری: این نوع ماکت ها بدون در نظر گرفتن جزئیات برای نشان دادن وسعت شهری و خیابان ها و نمای کلی شهر مورد استفاده قرار میگیرند .
- ماکت سازه ای معماری: ماکت سازه ای معماری بر سازه پروژه و قاب کلی آن به طور جزئی تمرکز دارد .سازه ها و عناصر جداگانه ساخته و به هم متصل میشوند.
- ماکت معماری جزئیات:جزئیات یک طرح را که در ساختار یا زیبایی آن بکار رفته مانند سنگ کاری ،نمای آجر ها و … نشان میدهد و برای نشان دادن آنها نیاز است تا از متریالی استفاده شود که مواد اولیه کار را به نمایش بگذارد.
فواید ماکت معماری
داشتن یک ماکت به شما این امکان را میدهد تا با داشتن یک طرح کامل و آماده از پروژه ، آن را به سرمایه گزاران نشان دهید و آنها با دانستن نتیجه و جزئیات و کیفیت کار با خیال راحت روی پروژه شما سرمایه گزاری کنند.
از طرف دیگر داشتن یک ماکت معماری میتواند در وقت و هزینه صرفه جویی کند. چطور؟… می توان با نشان دادن طرح به بازرسان و پیمانکاران هرگونه مشکل و نقص احتمالی را تشخیص و از بروز آنها در پروژه اصلی جلوگیری کرد.
بعد از همه اینها ،یک ماکت می تواند به شما در فروش پروژه نهاییتان نیز کمک کند ، با داشتن طرح دقیقی از پروژه شما می توانید مشتری برای آن پیدا کنید.
مهم ترین نکات در ساخت یک ماکت معماری
شما برای ساخت یک ماکت مهم ترین نکته ای که باید به آن دقت داشته باشید استفاده از مواد اولیه متریال مناسب و با کیفیت است چون در درجه اول این هاست که فرق ماکت شما را با یک ماکت معمولی نشان می دهد. در ادامه این مقاله شما را با متریال های مورد استفاده در ساخت ماکت معماری بیشتر آشنا می کنیم.
نکته بعدی داشتن الگو و مقیاس مناسب برای ساخت است که در دقت شما در انتخاب مواد اولیه و میزان جزئیات تاثیر بسیاری دارد.
داشتن یک فضای کافی و ابزار مناسب در ابتدای کار به شما کمک میکند تا سازمان دهی بهتری داشته باشید و کارها با نظم جلو میرود.
متریال و مواد اولیه ساخت ماکت معماری
شما در انتخاب مواد اولیه باید اولین چیزی که در نظر داشته باشید این است که تا حد امکان متریال انتخابی به مصالح و مواد مورد استفاده در سازه اصلی نزدیک باشد. مورد بعدی مناسب بودن متریال برای نوع ماکت شماست برای مثال وقتی یک ماکت شهری میخواهید بسازید برای ساختمان ها نیازی به جزئیات ندارید و میتوان از یونولیت و … استفاده کرد.
همچنین زمانی که شما به جزئیات بیشتر نیاز دارید برای مثال طراحی های داخلی یا ماکت های منظر ، از مقوا ها ،چوب یا فوم های فشرده استفاده می شود. در ادامه به معرفی این متریال ها می پردازیم.
ابزار ساخت ماکت معماری : مقوا
مقوا های متفاوتی در بازار وجود دارند برای مثال مقوا هیپرو، فابریانو، پاستل، کانسن، اسفنجی، پارافین خورده، و … اما مقوا مورد استفاده در ماکت سازی هیپرو نیز می باشد.
انواع مقوا برای ماکت سازی :
در ادامه به بررسی انواع مقواها برای ماکت سازی می پردازیم:
- هیپرو: ویژگی خیلی مهم این مقوا این است مه با مرطوب شدن میتوان آن را تغییر شکل داد و همین ویژگی باعث شده تا علاوه بر نقاشی در ماکت سازی نیز مورد استفاده واقع شود.
- اسفنجی : این نوع مقوا ها یا فوم های آکوستیک اسفنج بیشتر در موارد گرافیکی مورد استفاده قرار می گیرند.
- پارافین خورده: ویژگی مهم آنها این است که در زمانی که نیاز به اتصال موقت مقوا به سطحی از کار است از این مقوا به علت سهولت جدا شدن آن استفاده میکنند. مقوا ایتالیایی ماکت سازی: مقوای بسیار مرغوب و با کیفیت که قیمت بالاتری نسبت به مقوا های عادی دارند و برای ماکت معماری اتود یا ماکت های عادی استفاده نمی شود بلکه در ماکت های مینیاتوری بیشتر مورد استفاده می شود.
- مقوا ایتالیایی ماکت سازی: مقوای بسیار مرغوب و با کیفیت که قیمت بالاتری نسبت به مقوا های عادی دارند و برای ماکت معماری اتود یا ماکت های عادی استفاده نمی شود بلکه در ماکت های مینیاتوری بیشتر مورد استفاده می شود.
ابزار ساخت ماکت معماری : فوم و یونولیت
فوم و یونولیت به علت سهولت و منعطف بودن در برابر شکل پذیری، سبکی و قیمت مناسب استفاده گسترده ای در ساخت ماکت معماری مخصوصا سازه های بزرگ دارند.
این مواد را میتوان با ابزار هایی مثل کاتر، سوهان ،سنباده، اره های نازک برش و شکل داد. با چسب مخصوص میتوان آنها را چسباند و با داغ کردن آنها نیز میتوان آنها را تغییر شکل داد.
فوم ها به صورت مایع و جامد و در دو نوع پلی یورتان و پلاستوفوم و دو شکل ورقه ای (که با روی هم قرار گرفتن حجم مورد نظر را تشکیل میدهند) و بلوکی (با اره و سنباده شکل داده میشوند) در دسترس هستند. فوم های پلی یورتان دارای بافت بهتری هستند و سطح مناسب تری نیز هستند.
ابزار ساخت ماکت معماری : چوب
در ماکت سازی بیشتر از چوب های نازک استفاده میشود تا بتوان راحت تر با ابزار ماکت سازی آنها را برش یا تکه تکه کرد.از مرغوب ترین نوع چوب در ماکت سازی چوب بالسا است که استحکام و وزن کمی دارد و قابلیت شکل پذیری با ابزار ماکت سازی را دارن و در چند رنگ زرد ، قهوه ای روشن و سفید در دسترس است.
ابزار ساخت ماکت معماری : گل رس و خمیر و آکریلیک
گل رس یک متریل پرکاربرد از گذشته در ماکت سازی است که مشکل آن مرطوب نگه داشتن آن است که اگر به جای به کاربرد آب از روغن استفاده کنید این مشکل حل میشود.
آکریلیک : آکریلیک یا پلکسی گلس دارای کشسانی بالایی است و در برابر شکستگی و حرارت مقاومت دارد ، سفت و سبک است و در مقایسه با آلومینیوم وزن یک سوم را دارد … که همین خصوصیات باعث شده تا در هنر و صنعت کاربرد داشته باشد. آکریلیک به صورت ورقه ای ، بلوکی، میله ، لوله و شفاف و مات وجود دارد.
برای اتصال ورقه های آکریلیک از چسب حلال استفاده می شود.
ابزار ساخت ماکت معماری : چوب پنبه
چوب پنبه ها به فرم استوانه ای و ورقه ای در اندازه های مختلف وجود دارند. سبک هستند و به راحتی برش میخورند و در ساخت ماکت معماری از آن استفاده می شود. چسب چوب، چسب فوم و چسب تینر میتوان برای چسباندن چوب پنبه مورد استفاده قرار بگیرد.